Wise

Wise voorheen Transferwise

Op het gebied van geld overmaken naar het buitenland is Wise, voorheen Transferwise, inmiddels zeer bekend. In onze ogen is dit bedrijf een voorbeeld van hetgeen een fintech bedrijf allemaal teweeg kan brengen, waarvan zowel bedrijven en particulieren eenvoudig kunnen profiteren.

Waarom is gebruik maken van Wise een goed idee?

Dit is een eenvoudige vraag. Geld overmaken naar het buitenland is via Wise namelijk tot wel 8x goedkoper, dan dat je dit via een bank doet. Daarnaast is het een zeer betrouwbaar en ook innovatief fintech bedrijf. 

Geld overmaken naar welk land dan ook kost je slechts een paar minuten, waarmee je dus direct erg veel geld kan besparen.

Hoe gaat een overboeking naar het buitenland in zijn werk?

De werkwijze kenmerkt zich door de eenvoud en snelheid. Het achterliggende concept is zowel eenvoudig als geniaal. Hetgeen Wise doet, is eenvoudigweg het aanhouden van veel verschillende bankrekeningen in verschillende landen. 

Daarnaast hebben zij een intern systeem dat een overboeking in een vreemde valuta omrekent. Vervolgens betaal je als klant via de lokale bankrekening van Wise. De uitbetaling aan de ontvanger geschiedt vervolgens vanaf de bankrekening van Wise in het land van de ontvanger. Er wordt dus geen geld overgemaakt via allerlei tussen banken. Dit is hetgeen wat het mogelijk maakt om deze service zo goedkoop aan te bieden.

De historie van dit fintech bedrijf

Het bedrijf is in 2011 opgericht door de ondernemers Kristo Käärmann en Taavet Henrikus.

Het succes blijkt uit het feit dat de waarde van de onderneming inmiddels op 5 miljard dollar wordt geschat. Deze waardering is in sneltreinvaart  binnen 10 jaar bereikt.

Toenemende concurrentie

Doordat het principe van Wise erg eenvoudig is, zijn er inmiddels de nodige concurrenten bijgekomen op dit gebied. Denk hierbij aan bedrijven zoals Azimo.

Er zijn inmiddels zoveel concurrenten dat er zelfs een vergelijkingssite is opgezet om alle aanbieders op het gebied van valuta diensten te vergelijken. Dit is vergelijkingssite van Monito.

Wise fintech

Hoe verdient Wise geld?

Bij een overboeking betaal je een klein bedrag aan transactiekosten. Deze kosten zijn in vergelijking met banken echter erg laag. Verstuur je een bedrag van 100€ naar Amerika, dan zijn afhankelijk van hoe snel je de overboeking wilt hebben uitgevoerd, tussen de 1,46€ en 1,87€. Voor het bedrag van 1,87€ maak je gebruik van de fast transfer optie. 

In dat geval zal het bedrag snel op de rekening van de ontvanger staan. Sneller dan bij een reguliere banktransactie.

Doordat er inmiddels elke maand door Wise een bedrag van 5 miljard dollar de wereld wordt overgestuurd, is het vooral het volume waarmee Wise zijn geld verdient. 

Welke wisselkoers wordt er gehanteerd

Naast dat de transactiekosten veel lager zijn, is ook de wisselkoers erg voordelig. In de wereld van wisselkoersen wordt er gewerkt met 3 verschillende type wisselkoersen

  • Aankoopkoers
  • Verkoopkoers
  • Middenkoers

Banken berekenen bij een transactie in vreemde valuta altijd met de koers die voor hen het voordeligst is. Wil je bijvoorbeeld Amerikaanse dollars kopen, dan zal je de hogere verkoopprijs betalen, waardoor je in euro`s meer kwijt bent. Wil je daarentgen dollars omwisselen naar euro`s, dan wordt dit uitgevoerd tegen de lagere koers, zodat je miner euro`s overhoudt.

De wisselkoers welke Wise gebruikt bij een transactie in vreemde is altijd de middenkoers. Dit is dus in alle gevallen een voordeligere wisselkoers, dan de wisselkoers die je via een bank zal ontvangen. Zeker naarmate het bedrag dat je overmaakt hoger wordt, zal je een fors bedrag besparen, wat je bij banken kwijt bent als zijnde wisselkoersverlies.

Transparante betreffende de transactiekosten

Wat je veel terugziet komen bij nieuwe fintech bedrijven is transparantie. Het traditionele bankwezen kenmerkt zich door het niet transparant zijn.

De kosten van een buitenlandse betaling achterhalen is een behoorlijke uitdaging. Daarnaast wordt er dan ook nog altijd vermeldt dat het om een indicatie gaat en dat door de fluctuerende wisselkoers, het uiteindelijke bedrag wat je kwijt bent, hoger of lager kan uitvallen.

Bij Wise zie je direct hoeveel een overboeking gaat kosten en wat het bedrag is wat de ontvanger krijgt uitbetaald. Zowel de transactiekosten die in rekening worden gebracht en de wisselkoers die wordt gehanteerd zijn volledig transparant.

Transparante kosten

Waarvoor worden er transactiekosten in rekening gebracht?

Naast dat het duidelijk is hoeveel een overboeking je gaat kosten, wordt er ook helder weergegeven waarvoor er transactiekosten in rekening worden gebracht. De transactiekosten worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo weet je exact hoeveel je betaalt voor bijvoorbeeld overheadkosten van Wise, de externe bankkosten en de winstmarge die wordt gehanteerd. Zeker voor de bankwereld is dit uitermate transparant te noemen.

Visie en missie

Het ontstaan van Wise komt voort uit irritatie bij de oprichters. Elke keer wanneer zij geld verstuurden naar een ander land, waren zij geschokt over de kosten die hiervoor in rekening werden gebracht. Omdat de oprichters van mening waren dat er een eenvoudigere en daardoor ook goedkopere oplossing mogelijk zou moeten zijn, zijn zij hiermee aan de slag gegaan. Hierbij hebben zij de volgende 4 uitgangspunten gehanteerd:

  • De kosten dienen laag en eerlijk te zijn.
  • Het overboeken van geld naar een ander land dient eenvoudig te worden gemaakt.
  • Een overboeking dient daarnaast ook snel te gaan. 
  • Zowel het uitvoeren van een overboeking als wel de verwerkingstijd dient kort te zijn. Op die manier kan de ontvanger snel over zijn geld te beschikken.

Flexibele transactiekosten

Wat je bij banken zoals de ABN AMRO, ING, Rabobank en ga zo maar door, terugziet is dat er wordt gewerkt met een vast bedrag aan kosten voor een overboeking in vreemde valuta. Of voor een overboeking naar een niet SEPA land. Indien je een relatief laag bedrag dient te betalen, dan zijn deze kosten procentueel gezien erg hoog. Zo hanteert de ABN AMRO een vast bedrag van 9€ en indien het om een spoedoverboeking gaat, dan bedragen de vaste transactiekosten maar liefst 18€.

Bij Wise zijn de kosten afhankelijk van het bedrag dat je overmaakt. Dat is in onze ogen wel zo eerlijk. Daarnaast wordt het op die manier ook mogelijk gemaakt om relatief kleine bedragen over te maken naar het buitenland. De transactiekosten voor een overboeking naar Amerika zijn als volgt:

Over te maken bedragKosten
50€0,98€
100€1,39€
1.000€8,72€
10.000€41,41€

Wat vinden financiële experts van Wise

Inmiddels heeft Wise veel aandacht gekregen binnen de financiële wereld. Zo zijn er artikelen terug te vinden op de website van de BBC en Forbes, betreffende het succes van Wise. Ook The Economist heeft het bedrijf en hun manier van werken, inmiddels omarmd.

In het artikel wat terug te vinden is op de website van de BBC, wordt er uitgebreid ingegaan op hetgeen Wise en in het kielzog bedrijven zoals Azimo, teweeg hebben gebracht. Niet alleen is het internationale betalingsverkeer vele malen goedkoper geworden, ook de transparantie is significant toegenomen. 

Een van de oprichters, Taavet Hinrikus, wordt hier geprezen om hetgeen hij teweeg heeft gebracht. Niet alleen gaat het om het oprichten van een uitermate succesvolle onderneming.

Financieel expert

Voor zowel bedrijven als particulieren wordt het overmaken van geld naar vele landen ter wereld, vele malen eenvoudiger en goedkoper gemaakt.

De test van Forbes

De auteurs van Forbes hebben de diensten van Wise zelf uitgeprobeerd. En dat met succes. Een proef waarbij zij 300€ verstuurde via de app, bevestigde hetgeen wordt beweerd door Wise.

Binnen 1,5 uur stond het geld op de rekening van de ontvanger en daarnaast bedroegen de kosten slechts $3. Bovendien was er geen sprake van een zogenoemd spread, een toeslag op de wisselkoers. In het desbetreffende artikel is bijvoorbeeld terug te lezen “on the side of the sender of the money, it is incredible easy to execute a money transfer”.

De verschillende methoden om geld over te maken

Indien je hebt besloten dat je ook geld wilt gaan besparen en niet langer de torenhoge kosten wilt betalen die banken in rekening brengen, dan heb je verschillende mogelijkheden om een money transfer uit te voeren. Voor de verschillende valuta waarin je kan betalen bestaan er verschillende mogelijkheden om deze money transfer daadwerkelijk uit te voeren.

Zo kan je kiezen voor een low cost transfer, easy transfer of fast transfer. De fast transfer kost net iets meer, maar dan ben je er wel van verzekerd dat het geld snel op de rekening van de ontvanger zal staan. Het verschil in transactiekosten is echter minimaal. Zelfs een fast transfer, waarbij het geld vele malen sneller op de rekening van de ontvanger staat, dan bij een gewone overboeking via een bank, is nog steeds vele malen goedkoper.

Waarom dien je jezelf te identificeren?

Bij het uitvoeren van een eerste money transfer dien je jezelf te identificeren. Er gelden op dit moment strikte wetten op het gebied van betalingsverkeer. Dit om witwassen te voorkomen, maar om ook te voorkomen dat er geld wordt overgemaakt naar verkeerde partijen, zoals terroristische organisaties.

De manier waarop je jezelf dient te identificeren hangt af van verschillende factoren. Hier speelt zowel het bedrag, als het land waar je geld naartoe wilt overmaken, een rol. 

Kan je ook profiteren bij het overmaken van grote bedragen?

Het is mogelijk om zeer grote bedragen via Wise over te maken. Bijvoorbeeld wanneer je geld wilt investeren in het buitenland. In dat geval zal er wel gevraagd worden om extra documenten om er op die manier zeker van te zijn, dat het om een legitieme transactie gaat. Hierbij kan je denken aan documenten die aantonen waar het geld vandaan komt. Bijvoorbeeld door een verkoop van een onroerend goed.

Een overboeking via Wise bespaart ontzettend veel geld. De transactiekosten zijn laag en de wisselkoers is gunstig. Een overboeking via Wise bespaart ontzettend veel geld. De transactiekosten zijn laag en de wisselkoers is gunstig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *