Welkom Energie failliet

Welkom Energie failliet

Het zal zeker de klanten niet ontgaan zijn, dat het energiebedrijf welkom energie failliet is verklaard. Het intrekken van de vergunning door de ACM ligt hier mede ten grondslag aan. 

De 90.000 klanten zijn hiervan de dupe. 29 oktober is een dag die veel mensen heel veel geld gaat kosten. Dat is de dag dat de rechtbank Midden Nederland het faillissement heeft uitgesproken. De vraag is of dit wel in deze mate nodig was geweest.

De rol van GasTerra

Nu is echter in het nieuws gekomen dat Welkom Energie nog een leveringscontract open had staan met GasTerra. De prijs in dit contract is ver beneden de huidige marktprijs. Inmiddels weigert GasTerra het contract na te komen. 

Zij verkopen uiteraard het gas veel liever tegen de huidige marktprijs. De gestegen prijzen voor gas, zorgt ervoor dat ze het gas voor een veel hogere prijs kunnen verkopen, dan dat zij dit hadden dienen te leveren aan Welkom energie.

Om hoeveel gas het precies gaat en ook hoeveel het prijsverschil bedraagt is niet bekend . Wel wordt er aangegeven dat  het om miljoenen gaat. Ook is het duidelijk dat het voor de staat interessant is, aangezien zij voor 50% eigenaar zijn van GasTerra. 

De rol van de ACM

Persoonlijk vind ik het toch erg apart dat de ACM hier de kant van de overheid heeft gekozen. Wellicht was er een andere oplossing geweest. Zo had Welkom Energie wellicht de prijzen tussentijds iets kunnen verhogen om te voorkomen dat Welkom Energie failliet was gegaan.

Het bedrijf DGB energie en Enstroga is verboden, om gedwongen door financiële problemen, contracten eenzijdig op te zeggen. Dit kan ik begrijpen. Echter, er dient wel voor te worden gezorgd, dat ook dit bedrijf niet failliet gaat en nog meer mensen de dupe worden. Ook daar ligt mijn inziens een rol voor de ACM. De C in ACM staat niet voor niets voor consumenten.

Tussentijdse prijsverhoging als oplossing

In het geval van een tussentijdse prijsverhoging waren de klanten van Welkom Energie beter af geweest.

Op dit moment een nieuw contract afsluiten gaat in de papieren lopen. 

Contracten met klanten worden nu simpelweg ondergebracht bij Eneco, waarbij je de huidige markt tarieven voor gas en elektriciteit gaat betalen.

Hierbij neemt Eneco de verplichting op zich om gas en energie te leveren. Dit zal echter niet tegen lage tarieven zijn. 

Prijsverhoging gas

Ook had er gekozen worden om het gascontract met GasTerra door te geven aan Eneco, die dit dan had kunnen gebruiken om de gedupeerde klanten in ieder geval enigszins tegemoet te komen. Misschien was Welkom Energie 

Betaalde voorschotten en cashback

Dat GasTerra het contract niet wil nakomen, houdt hoogstwaarschijnlijk ook in dat de gedupeerde klanten eventueel teveel betaalde voorschotten kwijt zijn. Zeker wanneer je in de zomermaanden bent overgestapt, dan is dit meer dan aannemelijk. De voorschotten zijn gebaseerd op het jaarverbruik en dat gedeeld door 12. In de zomermaanden betaal je dan eigenlijk teveel en in de wintermaanden te weinig. 

Dit omdat het gasverbruik in de zomer veel lager ligt. In de zomer is het gasverbruik slechts een fractie van het verbruik in de winter. Want vergeet niet, dat normaal gesproken 80% van het gasverbruik wordt gebruikt voor de verwarming. En de verwarming heb je in de zomermaanden uiteraard niet nodig.

Het contract met GasTerra had ervoor kunnen zorgen dat er nog wat geld beschikbaar is voor de afwikkeling van het faillissement. Zeker als je geld tegoed hebt, dan zou dat erg prettig zijn. Dat Welkom Energie failliet is verklaard, kan mensen wel meer dan 2.000€ gaan kosten.

Drie dubbele schade voor klanten

De klanten die teveel aan voorschot hebben betaald en een cashback in hun contract hebben opgenomen worden hard geraakt door het faillissement. Op drie vlakken in dergelijke situaties. Want ook de nieuwe prijzen zullen waarschijnlijk voor veel mensen het dubbele zijn, van hetgeen zij tot op heden betaalden en in hun contract hadden staan. Het is dan ook een zeer slechte timing dat welkom energie failliet is verklaard.

Dat de ACM gewoonweg de vergunning heeft ingetrokken, het overheidsbedrijf GasTerra hun verplichtingen niet wil nakomen, zet veel burgers in de kou. Hier had toch best een andere oplossing voor kunnen worden gevonden. De klant had hier het uitgangspunt  dienen te zijn, om op die manier de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken. 

Hopelijk gaat voor de gedupeerden volgend jaar de gasprijs weer enigszins dalen. De hoge gasprijzen en hoge energieprijzen zijn een aanslag op het besteedbaar inkomen van veel mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *