Uitlenen van geld

Uitlenen van geld

Als je mensen de vraag stelt, waar kan je een lening afsluiten, dan zal het meest gehoorde antwoord zijn; een bank. En dat is ook volstrekt logisch. Van oudsher zijn banken opgericht om geld uit te lenen. Door mensen die geld op een spaarrekening zetten minder rente te betalen dan hetgeen er rekening wordt gebracht bij het uitlenen van geld, kan er winst worden behaald.

Het verdienmodel van een bank

Dit is van oudsher het verdienmodel van een bank en waarom banken zijn opgericht. Minder rente betalen voor spaargeld dan wat er in rekening wordt gebracht bij uitlenen van geld. Echter in onze opinie maken de meeste banken het op dit moment wel heel erg bont. 

De spaarrente is inmiddels tot nul gedaald en voor de echt grote bedragen dien je zelfs rente te betalen. Maar dit zie je nog niet terug in de rentetarieven bij bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Zo betaal je bij de Rabobank maar liefst 7% rente bij het afsluiten van een doorlopend krediet. De ING maakt het nog bonter met een rente van 7,4%.

Ter financiering van deze doorlopende kredieten wordt er gebruik gemaak van de saldo`s op spaarrekeningen. Je krijgt dus iets voor niks en brengt vervolgens 7% of nog meer rente in rekening. 

Platformen die hier verandering in brengen

Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen dat particulier geld lenen sterk in opkomst is. Omdat banken een ongelooflijk hoge marge berekenen, kan je door het uitsluiten van deze banken veel geld besparen.

En deze besparing komt ten goede aan zowel degene die geld uitleent als aan degene die een lening afsluit. Want met het uitlenen van geld via een platform voor particuliere leningen dan kan  je nog steeds een behoorlijk rendement behalen. Zo is het op dit moment nog steeds mogelijk om een rendement van 4% te behalen.

Is spaargeld wel veilig via een platform voor particuliere leningen?

Uiteraard wil iemand die op die manier zijn spaargeld investeert, zekerheid hebben dat hij of zij zijn geld ook weer terugkrijgt. Hiervoor heeft een platform zoals Lender en Spender een systeem ontwikkeld waardoor het risico bij het uitlenen van geld minimaal wordt.

Zo leen je niet al jouw geld uit aan een specifiek persoon. Jouw inleg wordt gespreid over verschillende kleine leningen. Hierdoor wordt het risico aanzienlijk verkleint. 

Daarnaast kunnen alleen mensen en lening afsluiten die normaal gesproken ook kunnen lenen via een bank. 

Het is dus absoluut niet zo dat er risicovolle leningen worden verstrekt. Snel geld lenen zonder BKR en papierwerk is dan ook absoluut niet aan de orde voor mensen die op deze manier geld willen lenen. In tegenstelling tot het aanvragen van een minilening, zijn de voorwaarden hier uitermate strikt te noemen.

Particulier geld lenen is sterk in opkomst

Dat mensen zich meer en meer beseffen dat de banken winst maken ten koste van de consument, blijkt wel uit de enorme groei die er plaatsvindt binnen de markt van particulier geld lenen

Zo heeft Lender Spender op dit al meer dan 19 miljard euro uitgeleend op deze manier.

De totale rente die is uitbetaald op uitstaande leningen is meer dan een half miljard. Dit is een netto rendement na aftrek van alle kosten. 

Was eenzelfde bedrag ondergebracht op een spaarrekening bij een bank, dan zou er exact nul euro aan rente zijn uitbetaald. In dat geval was dit bedrag van meer dan een half miljard euro aan de winst van de banken toegevoegd. En dat ten koste van de consument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *