Raisin

Spaarders zijn op zoek naar een hogere rente. Biedt Raisin op dit gebied uitkomst? Daarnaast, is het sparen bij de banken verbonden aan  het platform wel veilig?

Raisin

Is Raisin een bank

Raisin is geen bank. Het is een bemiddelingsplatform waar inmiddels tal van banken bij zijn aangesloten. Als je weleens geprobeerd hebt een spaarrekening bij een buitenlandse bank te openen, dan weet je waarschijnlijk wel dat dit uitermate lastig is. In de meeste gevallen zelfs onmogelijk, omdat je niet aan de voorwaarden kunt voldoen. 

Veel banken stellen namelijk als voorwaarde dat je een inwoner van het land dient te zijn, om een spaarrekening te kunnen openen. Daarnaast zijn er ook veel banken die als voorwaarde stellen dat je een betaalrekening dient te bezitten bij dezelfde bank, om een spaarrekening te kunnen openen.

Het platform is bedoeld om het als buitenlander eenvoudig te maken een spaarrekening te openen bij tal van buitenlandse banken.

Veilig sparen

Zeker na het echec met de Icesave bank, bestaat er de nodige huivering om een spaarrekening of bankrekening bij een buitenlandse bank te openen.

Het faillissement van de Icesave Bank heeft echter ook wat goeds opgeleverd. Dit heeft er namelijk voor gezorgd dat het depositogarantiestelsel is aangescherpt. 

Aangesloten banken bieden namelijk de garantie, dat bij een eventuele calamiteit spaarders binnen 7 werkdagen schadeloos dienen te worden gesteld.

Hiervoor is de centrale bank van het land dat de bankvergunning heeft afgegeven, voor verantwoordelijk. 

Raisin review veilig

Banken aangesloten bij  het spaar platform zijn allemaal in het bezit van een bankvergunning en bieden daardoor de bescherming van het depositogarantiestelsel.

Wel dien je er hierbij op te letten dat de garantie geldt tot maximaal 100.000€ per rekeninghouder per bank. Dit is in elk land van de Europese Unie gelijk. Dit maakt dat sparen in het buitenland veel minder risicovol is geworden. Eigenlijk is er op dit moment geen essentieel verschil met sparen bij Nederlandse banken.

Wel dien je te letten op de valuta waarin je gaat sparen. Persoonlijk open ik alleen spaarrekeningen in Euro`s. Het valutarisico dat je anders gaat lopen is gewoonweg te groot. 

Een spaarrekening openen

Je dient eerst een account te openen via de website van Raisin. Hierbij zal er ook een identiteitscontrole worden uitgevoerd. Nadat je dit hebt gedaan, heb je als Nederlandse spaarder bijna automatisch toegang tot spaarrekening in heel Europa. Het openen van bijvoorbeeld een spaarrekening bij de Franse Renault bank is dan slechts een kwestie van een paar minuten.

Een extra bonus ontvangen

Er is bijna altijd sprake van een extra bonus wanneer je een spaarrekening opent. De hoogte van de welkomstbonus is afhankelijk van het saldo dat je stort. Daarnaast dien je zelf de welkomstbonus aan te vragen, dit gaat niet automatisch. 

Via onze website proberen we je op de hoogte te houden van de actuele acties op dit gebied. Zo bedraagt de maximale bonus op dit moment 100€. Hiervoor dien je dan een bedrag van minimaal 10.000€ op een spaarrekening te storten.

Deposito`s en vrij opneembare spaarrekeningen

Het aanbod via Raisin bestaat zowel uit termijndeposito`s, als uit vrij opneembare spaarrekeningen. De beste rente ontvang je bij een meerjarige termijndeposito. Wel is het zo dat je dan niet bij jouw geld kunt. Wil je toch tussentijds geld opnemen? Dan zullen er boetes in rekening worden gebracht. 

In mijn opinie is het verschil in rente dat je ontvangt tussen een vrij opneembare spaarrekening en lange termijndeposito dermate kleine, dat het eigenlijk het verschil niet waard is om geld lang vast te zetten. Bij een termijndeposito van 5 jaar zou je op dit moment een rente van zo rond de 1,5% kunnen ontvangen. Bij een vrij opneembare spaarrekening ligt de rente maximaal rond de 0,25% per jaar. Om een hoger rendement te behalen, zal je op een andere manier jouw geld moeten investeren.

Review Raisin

Raisin reviews

Op dit moment zie je op Trustpilot nogal wat negatieve reviews, gericht op het aanmeldproces. Ik moet toegeven dat het proces van aanmelden de nodige moeite kost. Heb je eenmaal een raisin rekening geopend, dan verloopt het allemaal vlotjes.

Ter verdediging van het platform, zij zijn gedwongen strenge controles uit te voeren. Dit in verband met de strikte wetgeving op het gebied van het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering. Daarnaast is het platform enorm gegroeid in het afgelopen jaar. De negatieve rente in bijvoorbeeld Nederland, heeft ervoor gezorgd dat het aantal nieuwe klanten enorm is gestegen.

In mijn opinie is Raisin een betrouwbaar platform. Hierbij dien je ook niet te vergeten, dat het geld uiteindelijk op de spaarrekening bij de bank die je hebt uitgekozen terechtkomt. Ik zie dan ook geen redenenen waarom jouw spaargeld niet veilig zou zijn. Gerenommeerde banken zullen niet samenwerken met een platform dat zij niet vertrouwen.