Spaarrekening openen

Een spaarrekening openen zorgt ervoor dat je gaat sparen. Sparen is altijd een goed idee. Ondanks dat de rente die je ontvangt veelal te verwaarlozen is. Op het moment dat je geld achter de hand hebt, zal dit een positieve invloed hebben op het leven. Je hoeft je dan namelijk minder zorgen te maken.

De beste spaarrekening uitkiezen

De rente op een spaarrekening is nog steeds extreem laag. Je dient zelfs uit te kijken dat je geen negatieve rente gaat betalen. Welke spaarrekening voldoet aan jouw vereisten? Wanneer je wilt sparen is het van belang een goede vergelijking en een goede keuze te maken. 

Depositogarantiestelsel

Persoonlijk vertrouw ik mijn geld alleen toe aan  banken die onderdeel uitmaken van het depositogarantiestelsel. Bij alle grote banken in Nederland zal dit overigens het geval zijn. Dit geeft je de zekerheid dat je jezelf tot een bedrag van 100.000€ per rekeninghouder per bank geen zorgen hoeft te maken. Mocht de bank failliet gaan, dan zal de centrale bank jou binnen 7 werkdagen schadeloos dienen te stellen. 

Let er echter wel op dat indien er meer geld op de spaarrekening staat, dat je dit bij een faillissement waarschijnlijk kwijt bent. Bij de meeste faillissementen is het namelijk zo,  dat na het afrekenen met de fiscus, er weinig tot niks overblijft. En helaas heeft de fiscus voorrang op andere schuldeisers. Het spreiden van spaargeld over verschillende banken is bij een spaarsaldo van meer dan 100.000€ in mijn opinie altijd aan te raden.

De hoogste rente

Spaargeld laten groeien is een doel van het sparen. Hiervoor is het zaak dat je kiest voor de hoogste spaarrente.

Op dit moment ontvang je de hoogste spaarrente bij buitenlandse banken. Het openen van een spaarrekening bij een buitenlandse bank is overigens niet altijd eenvoudig. 

Om snel en zonder rompslomp een buitenlandse spaarrekening te openen, kun je jezelf wenden tot de Bigbank of Raisin. Dit is dan ook iets wat veel Nederlanders doen. Met name omdat het depositogarantiestel van toepassing is.

Spaarrekening openen hoogste rente

Voorwaarden van  het sparen

Er kan sprake zijn van beperkende voorwaarden of je kunt een vrij opneembare spaarrekening openen. Met de lage rente is in het in mijn persoonlijke opinie niet echt zinvol om geld voor langere tijd vast te zetten via een termijndeposito. Dit is eigenlijk alleen zinvol, indien je verwacht dat de rente nog verder zal dalen, waardoor er nog eerder sprake zal zijn van een negatieve rente. Een spaarrekening waarbij je niet direct jouw geld kunt opnemen zou ik op dit moment niet zo snel openen.

Op dit moment is er alleen sprake van een negatieve rente bij een saldo van meer dan 100.000€. Persoonlijk zie ik dit echt niet zo snel gebeuren dat deze grens verder naar beneden wordt bijgesteld. Er is op dit moment zelfs sprake van een enigszins stijgende trend op het gebied van de marktrente. 

De variabele rente bedraagt bij Nederlandse banken overigens 0%. Bij buitenlandse banken zoals de Renault bank en de Openbank is er nog een sprake van een rente van respectievelijk 0,25% en 0,2%. De vaste rente bij buitenlandse spaarrekening kan oplopen tot zo rond de 1,5% per jaar.

Jong beginnen met sparen

In mijn opinie kan je niet jong genoeg beginnen met sparen. Op dit manier heb je langer de tijd om een aanzienlijk vermogen op te bouwen. Met de lage rente zal het daarnaast langer duren, voordat je een aanzienlijk bedrag spaargeld hebt opgebouwd. Je hoeft echt niet te wachten totdat je 18 jaar of ouder bent. 

Wanneer je jong start met sparen, zal je ook merken dat je dan, wanneer je ouder wordt minder moeite hebt om te gaan sparen. Ga je dit uitstellen, dan is de kans groot dat je nooit gaat beginnen met sparen. Dit vergroot dan weer de kans dat je geld gaat lenen. Op een gegeven moment ligt dan een tekort aan geld op de loer.

Belasting betalen

Hoe het nu verder gaat met het betalen van vermogensbelasting is op dit moment nog onduidelijk. Duurzaam sparen in de vorm van groene projecten zorgt ervoor dat je van hogere vrijstellingen kunt genieten. Of dit op termijn ook zo blijft is echter ook de vraag.

Het door de hoge raad afschieten van de vermogensbelasting zoals deze nu wordt gehanteerd, levert een fors gat in de overheidsbegroting op. Daar zal dan ook zeker een nieuw systeem van belastingheffing voor in de plaats komen. Dit zal invloed hebben op alle spaarrekeningen.