Rondkomen van een minimuminkomen

Rondkomen van een minimuminkomen

Rondkomen met een minimuminkomen wordt steeds lastiger. Iedereen voelt inmiddels wel de gevolgen van de stijgende inflatie. Een inflatie van bijna 7% zijn we in Nederland niet gewend. 

Stijgende kosten van levensonderhoud

Alles wordt duurder. Daarbij is de energierekening de grote uitschieter. Indien je klant was bij een van de failliet gegane energiemaatschappijen, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je meer dan het dubbele gaat betalen. Zelf was ik klant bij het failliet gegane Welkom Energie. Bij de overname van de klanten, heeft Eneco besloten het vaste tarief wat ik had bij Welkom Energie te verdrievoudigen. 

Bovenstaande geeft direct al aan dat het inflatiecijfer een relatief cijfer is. Persoonlijk kom ik veel hoger uit dan de 7%. Ben je echter in het bezit van een langlopend energiecontract en ben je ook niet in het bezit van een auto? Dan zal je waarschijnlijk lager uitkomen.

Kritisch jouw uitgaven bekijken

Rondkomen van een minimuminkomen wordt echter wel steeds lastiger. Want naast de uitschieters bij de energierekening en de brandstofprijzen, zijn bijvoorbeeld ook de prijzen in de supermarkten fors gestegen. De vraag is wat je kunt doen om er alsnog voor te zorgen dat je niet in de financiële problemen terecht gaat komen. Veel mensen kunnen toch nog wel geld gaan besparen, in  het geval de uitgaven echt kritisch onder de loep worden genomen.

Hierbij dien je dan wel echt kritisch te zijn en bij elke uitgaven de vraag te stellen of deze uitgave wel echt noodzakelijk is. Daarnaast zal je dan ook dienen te bekijken, indien iets noodzakelijk is, of het niet goedkoper kan. 

Indien alle uitgaven echt kritisch zijn bekeken, maar er is nog steeds sprake van een tekort, dan blijven er twee mogelijkheden over. Je kunt geld gaan lenen of je dient op zoek te gaan naar meer inkomsten.

Rondkomen van een minimuminkomen uitgaven

Meer verdienen

Zorgen dat er sprake is van meer inkomsten, is op verschillende manieren mogelijk. Je kunt op zoek gaan naar een baan waar je per uur meer verdient. Dit is bijvoorbeeld mogelijk om wisselende diensten te gaan draaien. Indien er nog ruimte is, dan kan je er ook voor kiezen om meer uren te gaan werken. 

Het grote voordeel van meer verdienen is dat je dan niet in jouw uitgavenpatroon hoeft te schrappen, maar kunt blijven leven zoals je dat nu gewend bent. In een dergelijk geval is rondkomen van een minimuminkomen niet langer noodzakelijk.

Wat gaat de toekomst brengen

Persoonlijk maak ik me best een beetje zorgen over de financiële situatie van Nederland. De kabinetsplannen voorzien in grote uitgaven. Daarnaast liggen er nog steeds een aantal thema`s, die dienen te worden afgehandeld, die heel veel geld gaan kosten. Hierbij is het eigenlijk zo, dat er geen sprake van is dat deze thema`s worden afgehandeld, maar dat er steeds meer nieuwe thema`s bijkomen. Doorschuiven in plaats van afhandelen lijkt een beetje de strategie.

Als je alleen al kijkt hoeveel het afhandelen van de toeslagen affaire, de aardbevingen in Groningen, de compensatie van spaarders uit oogpunt van de vermogensbelasting gaat kosten, dan is dit een megabedrag. En hier zijn nu ook de studenten bijgekomen, die in de jaren dat zij hebben gestudeerd en dienden te  lenen in plaats van een studiebeurzen ontvingen. Ook zij hebben gewoon recht op een compensatie. 

Het zou zomaar eens kunnen zijn dat je hiervoor een bedrag nodig hebt wat de 50 miljard euro ruimschoots gaat overschrijden. Dat geld dient ergen vandaan te komen en dan wordt het erg lastig om daarnaast ook nog eens de koopkracht te herstellen. Wanneer je nu al moeilijk rond kunt komen, dan zal dit er de komende jaren niet beter op gaan worden.

Hoeveel heb je nodig om rond te komen?

Hoeveel euro per maand heb je nodig om van te kunnen leven? Dit is voor een ieder weer anders. Woon je in een huis dat is afbetaald, of woon je in een dure huurwoning? Dat maakt direct al een groot verschil.

Maar ook persoonlijke voorkeuren spelen een grote rol. Wil je bijvoorbeeld regelmatig lekker uit eten? Dan zal daar elke maand behoorlijk wat geld aan opgaan. 

Vaste lasten zoals internet, energie, verzekeringen is iets wat een ieder dient te betalen. Dan ben je tegenwoordig al direct behoorlijk wat geld kwijt. Zo is een gemiddeld Nederlands huishouden tegenwoordig 2.800€ per jaar kwijt aan gas en elektra. Rondkomen van een minimuminkomen door deze stijgende lasten wordt een steeds grotere uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *