Omgaan met geld

Omgaan met geld

Leren omgaan met geld is erg belangrijk. In mijn opinie wordt hier veel te weinig aandacht aan besteed. Door hier op jonge leeftijd meer aandacht aan te besteden, kan ervoor zorgen dat veel jongeren op latere leeftijd profiteren van een betere financiële situatie. Dit zorgt ervoor dat er minder mensen zullen zijn die moeite hebben om rond te komen.

Nadenken voordat je geld uitgeeft

Je kunt geld slechts een keer uitgeven. Vanuit dat oogpunt is het verstandig om met name over grote uitgaven goed na te denken. Maar ook kleinere uitgaven die je regelmatig doet, kunnen uiteindelijk leiden tot een groot bedrag. Je zou zelfs kunnen stellen dat kleinere, maar regelmatige uitgaven, uiteindelijk leiden tot de grootste uitgaven.

De meeste mensen denken goed na, voordat zij tot aanschaf van bijvoorbeeld een auto of nieuwe tv overgaan. Even snel ergens wat eten wordt snel gedaan. Dat is op zich logisch, maar als je dat elke week twee keer doet, dan zal je schrikken hoeveel geld je dit op jaarbasis kost.

Hoe leer ik met geld omgaan?

Door het verstrekken van zakgeld en kleedgeld leer je kinderen al op jonge leeftijd om te gaan met geld. Er zal dan sprake zijn van een zekere financiële zelfstandigheid op jonge leeftijd. Wel is het dan van belang, dat wanneer het geld op is, niet nog wat extra`s te geven. Daarmee leer je kinderen als het ware het gedrag aan, dat het oké is om meer uit te geven dan dat je hebt. 

Fouten maken doet iedereen op jonge leeftijd, maar het is wel van belang dat je daarvan leert, om met geld om te gaan.

Jong beginnen met sparen of beleggen

In mijn opinie kun je niet jong genoeg beginnen met sparen. Niet alleen zal je dan vanaf jongs af aan gewoon zijn, met het feit dat het verstandig is een gedeelte van het inkomen op een spaarrekening te storten. Ook zal het openen van een spaarrekening, er op latere leeftijd voor zorgen dat je over extra vermogen kunt beschikken.  Het opbouwen van vermogen vergt tijd. Daarom is het zo belangrijk om hier op jonge leeftijd mee te beginnen.

Ook juich ik het toe om op jonge leeftijd te gaan beginnen met beleggen. Je kunt op verschillende manieren geld investeren, wat naar de toekomst toe een fors vermogen kan opleveren. Daarnaast leer je er ook ontzettend veel van.

Een van mijn persoonlijke favorieten op dit gebied is het beleggen via crowdfunding. Dit is niet alleen leuk om te doen, je kan er ook hoge rendementen mee behalen. Zeker over een langere termijn.

Leren omgaan met geld

Hoe kan ik beter met geld omgaan?

Eigenlijk is de overheid een slecht voorbeeld. Inkomsten en uitgaven zouden op zijn minst in balans dienen te zijn. En eigenlijk zouden de inkomsten groter moeten zijn dan de uitgaven, zodat er iets overblijft om te sparen. De overheid daarentegen leent op grote schaal geld om hun uitgaven te financieren.

Geld uitgeven zou je eigenlijk alleen moeten doen wanneer je dit ook hebt. Anders is er al snel sprake van dat je geld dient te gaan lenen. En zoals een ieder wel zal weten, geld lenen kost geld. Dit zorgt ervoor dat het uitgeven van geld, wat je op dit moment niet bezit, in de toekomst zal leiden tot nog meer uitgaven. 

Je dient dan immers rente en aflossing te gaan betalen. Wanneer je goed met geld wilt omgaan, dan zou je dienen te voorkomen dat je begint met het lenen van geld. Een hypotheek is een ander verhaal. Dit is als het ware een goede investering, aangezien huizenprijzen door de jaren heen alleen maar blijven  stijgen.

Inkomsten en uitgaven inzichtelijk maken

Om een goed inzicht te hebben in de inkomsten en uitgaven, is het van belang om de administratie op orde te hebben. Dit hoeft helemaal geen uitgebreide boekhouding te zijn. Maak een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Doe die gewoon per maand.. 

Dit kost je helemaal niet zoveel tijd. Wanneer er elke maand net iets meer uitgaat dan dat er binnenkomt, dan zal er in de toekomst sprake zijn van grote financiële problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *