Geld lenen en het BKR register

Lenen en het BKR register

Het BKR is inmiddels in Nederland een vaak gehoorde naam. Het Bureau Krediet Registratie ziet erop toe dat mensen niet in de financiële problemen geraken. Door leningen en betaalgedrag vast te leggen in een register, kan er worden beoordeeld of het voor iemand verstandig is om nog een lening af te sluiten. Hierdoor zijn lenen en het BKR register onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De rol van het BKR register

Vaak wordt het BKR negatief geïnterpreteerd. Dit omdat mensen het als een obstakel zien bij het verkrijgen van een lening. In mijn opinie echter onterecht. Lenen en het BKR register is een soort van waarschuwingssysteem, wat kan voorkomen dat mensen in grote financiële problemen terechtkomen.

Krijg je hulp bij een negatieve BKR registratie?

Wel is het zo dat de hulp bij een negatieve BKR registratie beter zou kunnen. Want indien je een negatieve BKR registratie bezit, dan is het erg lastig om een lening af te sluiten. En indien je jezelf in de situatie bevindt dat je toch een lening nodig hebt, dan kan dit uitermate vervelend zijn.

Veranderende persoonlijke omstandigheden en een BKR registratie

Daarbij wordt er nogal eens voorbij gegaan aan een persoonlijke situatie. En dan vooral aan tijdelijke problemen die iemand heeft gehad. Raak je bijvoorbeeld werkloos waardoor je niet aan jouw financiële verplichtingen kan voldoen, dan wordt dit vaak automatisch opgelost wanneer je weer een nieuw baan vindt.

In die periode kan je echter wel een negatieve BKR codering oplopen. En deze blijft je vervolgens 5 jaar achtervolgen. En dit terwijl er misschien maar een paar maanden sprake was van financiële problemen. De actualiteit van iemands geldzaken wordt nogal eens genegeerd.

Waarom geen hulp een ondersteuning vanuit het BKR?

Inmiddels staan er echter al 11 miljoen mensen geregistreerd in het register van het BKR. Dit zorgt ervoor dat maatwerk lastig wordt. Dat is ook wel te begrijpen bij dergelijke aantallen. 

Maar het zou niet slecht zijn dat indien je in het bezit bent van een negatieve BKR registratie dat je dan automatisch hulp krijgt aangeboden door een overheidsinstantie.

Op die manier voorkom je nog beter dat mensen in uitzichtloze situaties terecht komen. Soms kan een klein beetje advies of een stukje begeleiding al een groot verschil maken. Nu is deze groep mensen aangewezen op geld lenen zonder BKR toetsing.

Geld lenen zonder een BKR toetsing

Deze methode van geld lenen zonder BKR toetsing is alleen mogelijk via een minilening. Hiervoor betaal je dan wel weer een hoge rente. 

Daarnaast worden deze leningen verstrekt buiten het toezicht van het Bureau Krediet Registratie. En dat is eigenlijk iets wat je niet zou willen. Maar aangezien er bij deze groep mensen toch een sterke behoefte is aan wat extra geld, gebeurd het wel op grote schaal.

De voordelen voor Nederlanders van het kredietregister

Het voordeel voor Nederlanders van het BKR register is dat de rente relatief laag is. Het BKR geeft een bepaalde mate van zekerheid aan de geldverstrekkers, waardoor het risico tot niet terugbetaling kleiner wordt.

Bij het bepalen van de rente wordt er altijd een risico opslag ingebouwd. Deze is dus lager door het bestaan van het kredietregister. Dit is iets waar dan weer veel Nederlanders van profiteren, vanuit oogpunt van een lagere rente op hun lening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *