Kabinetsplannen

kabinetsplannen

De kabinetsplannen zijn gepresenteerd en de portemonnee wordt getrokken. Echter, wat ik verbazingwekkend vind, is dat er voornamelijk over geld wordt gesproken. Is het niet veel belangrijker om met concrete actieplannen te komen?

Er komt een klimaatfonds van 25 miljard euro beschikbaar, defensie krijgt er 3 miljard per jaar bij en ga zomaar door. Maar wat gaat er met dat geld gebeuren? Dat is toch een veel belangrijkere vraag. Vanuit de tweede kamer komt maar weinig informatie omtrent hetgeen zij echt willen gaan doen. Een tekort aan geld is er niet. De vraag is, wat er effectief mee gedaan? Zijn deze kabinetsplannen niet gedoemd om te mislukken?

Investering in de zorg

In eerste instantie wordt er ook geïnvesteerd in de zorg, waar iedereen het wel mee eens zou zijn. Wat in mijn opinie echter een prangende vraag is, hoe kan het dat Nederland toch redelijk hoog staat op de lijsten van zorguitgaven per inwoner, maar het niet voor elkaar krijgt om het aantal IC bedden omhoog te krijgen? Dit is iets wat ontbreekt in de kabinetsplannen.

Voordat je in kabinet plannen met geld gaat strooien, dien je toch eerst plannen te maken. Het is algemeen bekend dat salaris een rol speelt, maar zeker niet het belangrijkste aspects is bij tevredenheid van werknemer. Een salarisverhoging in de zorg gaat echt het probleem niet oplossen.

Geen concrete plannen

Nu wordt er een beetje algemeen gesproken over zaken zoals  vermindering van de bureaucratie. Het enige echt concrete wat op tafel wordt gelegd, is werken met lange contracten. Dat zou de besparing dienen op te leveren. Daar zou je direct volgend jaar mee dienen te beginnen.

Maar ga nu eens eens een stap verder. En zorg dat je ook creatief bent. Waarom maak je bijvoorbeeld een abonnement op een sportschool niet fiscaal aftrekbaar, om mensen te motiveren om te gaan sporten. Preventiebeleid is echt iets waar nog veel te weinig wordt gedaan. 

Maar kijk ook eens goed waar al het geld aan uit wordt gegeven. Maak hiervan een benchmark met bedrijven in de profit sector en ziekenhuizen in het buitenland. Waar verdwijnt het geld en wat kunnen we hieraan doen? Persoonlijk ben ik ervan overtuigd, dat er met het huidige budget voor de gezondheidszorg veel meer te doen valt.

Verspilling van geld

Het beschikbaar stellen van grote bedragen zal op zeker leiden tot verspilling. Bedrijven zien de grote sommen geld al voor zich en zullen hier aanspraak op gaan maken. Daarbij is de overheid een eenvoudig slachtoffer.

Door het niet in huis hebben van kennis en slechte controles, kan je hier redelijk eenvoudig misbruik van maken. Daar kan Sywert van Lienden goed over meepraten.

Geldverspilling kabinetsplannen

Minister van actie

In mijn opinie zou er een nieuwe ministers positie dienen te worden gecreëerd. Een minister van actie. Neem de booster campagne, dat is toch eigenlijk niet te volgen. De bureaucratie en het gebrek aan daadkracht, zorgt er wederom voor dat we hier het lachertje van Europa zijn. 

In dergelijke situaties heb je daadkracht nodig. Ik ben absoluut geen fan van Trump of Boris Johnson, maar dat zijn wel daadkrachtige personen. Als er iets dient te gebeuren dan gebeurd het. Ik denk niet dat Hugo de Jonge weg was weggekomen met zijn trage manier van handelen, als Trump de president zou zijn. Hierbij wil ik nogmaals herhalen dat ik absoluut geen fan ben van deze heren.

Maar ook de toeslagen affaire. Ik kan echt niet begrijpen waarom dit zo lang dient te duren. Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Echter, keer op keer weet de overheid erin te slagen zaken onnodig gecompliceerd te maken. Vanaf 1 januari wordt het kabinet samengesteld. Hopelijk zitten daar mensen tussen die echt van aanpakken weten. Dit zal de kans op slagen van de kabinetsplannen drastisch doen toenemen.

Wat gaat er terechtkomen van de kabinetsplannen?

Er is een beetje de indruk gewekt dat geld de komende jaren geen rol speelt. Op het gebied van klimaat ben ik van mening dat je dit nu dient aan te pakken. Niet alleen vanuit klimaat oogpunt, maar ook vanuit financieel oogpunt. Voor de staat is het nog steeds mogelijk om met een negatieve rente te lenen, dus dan dien je niet te wachten totdat je rente dient te gaan betalen.

kabinetsplannen mislukken

Waar zijn de concrete plannen?

Echter, waar zijn de concrete plannen? En begin dan eens met het laaghangend fruit. Inmiddels zijn er vele mega distributiecentra in Nederland. In het Limburgse Echt staat een hal waarin het plan was om daarop 30.000 zonnepanelen te plaatsen. Echter, doordat er geen mogelijkheid was om deze op het elektriciteitsnet aan te sluiten, zouden deze niet worden geplaatst. Pas na politieke druk lijkt dit alsnog te gebeuren. 

Energiemaatschappij Eneco zag het niet zitten de zonnepanelen aan te sluiten. Zij hebben overigens ook een dubieuze rol gespeeld bij het faillissement van Welkom Energie. Daar sluit de overheid ook gewoon zijn ogen.

Maar trek dit eens breder. Als je op alle van dergelijke mega grote distributiecentra zonnepanelen plaatst, dan kan je behoorlijk wat stroom opwekken.

Wat ik hiermee wil zeggen, kom eerst eens met 10 plannen wat je daadwerkelijk wilt gaan doen. Dat reken je vervolgens door en bepaal je hoeveel geld er nodig is. Maar eerst geld ter beschikking stellen en dan pas plannen gaan bedenken, dat is een garantie op een mislukking van de kabinetsplannen. 

Het is wachten totdat de krantenkoppen verschijnen dat er miljarden zijn verdwenen, begrote uitgaven gigantisch worden overschreden en ga zomaar door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *