Huis verkopen en terughuren

Huis verkopen en terughuren

De huizenprijzen stijgen de pan uit. Is vanuit dit opzicht jouw huis verkopen en terughuren interessant? 

Dit is een vraag die niet eenvoudig is om te beantwoorden en waarbij er veel onzekere factoren een rol spelen. Een woning verkopen en terughuren is een ingrijpende beslissing.

Waarom jouw huis verkopen en terughuren

Indien je een huis bezit met een hoge overwaarde, dat wil zeggen dat de hypotheek lager is dan de verkoopprijs, dan kan je door het verkopen van deze woning deze overwaarde van jouw huis verzilveren.

Indien je wel gewoon in jouw huis wilt blijven wonen, dan dien je iemand te vinden die het huis van jou wil kopen en die vervolgens bereid is dit huis aan jou weer terug te verhuren, zodat je in het huis kan blijven wonen. Dat is geen eenvoudige opgave.

Wanneer jouw woning volledig is afbetaald, dan kan je op deze manier een groot geldbedrag tot je beschikking krijgen. Wel heb je dan niet langer de beschikking over een eigen huis.

De hoogste van de huur

Naast dat de prijzen van huizen hoog zijn, geldt dit ook voor de hoogte van de huur. Je zult dus na de verkoop van jouw huis een hoge huur gaan betalen. De hoogte van de huur zal samenhangen met de verkoopwaarde van een huis.

Stel de waarde van de woning is 300,000€ en je hebt een hypotheek van 200,000€. Dan hou je dus 100,000€ over na de verkoop. 

In dat geval zal je wel al snel dienen te rekenen op een huur van 1,200€ per maand. De 100,000€ zal je dus in 7 jaar aan huur betalen, om in jouw vertrouwde huis te kunnen blijven wonen.

Voordelen van een verkoop en huur constructie

Je krijgt op deze manier in een keer een groot geldbedrag ter beschikking. Je zou dit geld kunnen gaan investeren om op die manier extra inkomen te genereren. Het is echter op dit  moment wel zo, dat je dit met sparen niet zal lukken. Je zal dus naar andere mogelijkheden dienen te kijken om rendement te behalen.

Op basis van bovenstaand voorbeeld zal de huur ongeveer 8% bedragen van het geld dat je op jouw bankrekening krijgt gestort. Om er op den duur  niet op achteruit te gaan, zal je dus meer dan 8% rendement dienen te realiseren. Alleen op die manier laat je het geld groeien. Dit is vandaag de dag geen eenvoudige opgave.

Het uitlenen van geld via een P2P platform zou een mogelijkheid kunnen zijn. Dit is echter niet zonder risico.

Huis verkopen en terughuren voordeel

Schulden afbetalen

Heb je op dit moment schulden, waarbij de rente relatief hoog is? Dan zou je op deze manier het geld ter beschikking kunnen krijgen om deze schulden af te betalen.

Gaan de huizenprijzen dalen?

Een andere reden om jouw huis te verkopen en terug te huren is indien je verwacht dat de prijzen van de huizen zullen gaan dalen. Of dit op korte termijn gaat gebeuren is echter maar zeer de vraag. De woningnood is hoog en er wordt maar mondjesmaat bijgebouwd. In onze opinie is dit een risicovolle gedachte.

Wanneer je op niet al te lange termijn wilt verhuizen, dan zou je wel op deze manier op dit moment een goede verkoopprijs voor jouw huis kunnen realiseren.

Kosten bij verkoop van een woning

Vergeet ook niet dat wanneer je jouw woning verkoopt dat hier kosten aan verbonden zijn. Zeker gezien het feit dat deze constructie redelijk complex is, zal je een makelaar dienen in te huren. De kosten gaan ten koste van de overwaarde die je uiteindelijk netto overhoudt.

Onderhoud van de woning

Indien je een huis gaat huren, dan zullen de kosten van het onderhoud voor rekening komen van de eigenaar. Aan het bezit hebben van een eigen woning zijn nu eenmaal kosten verbonden.

Dit is dus een besparing die je zal realiseren. Voordat je daadwerkelijk een woning gaat verkopen en terughuren is het verstandig om een inschatting te maken om hoeveel geld dit zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *