De waarde van een goede boekhouding

De waarde van een goede boekhouding

Wat is nu de waarde van goede boekhoudsoftware? Is de investering die je hiervoor dient te doen het geld waard, of kan je dit beter ergens anders aan besteden? Vergeet daarbij niet dat een goede boekhouding een must is voor elke ondernemer.

Hoeveel kost boekhoudsoftware?

De prijzen van online boekhoudsoftware zijn de laatste jaren enorm gedaald. De goedkoopste boekhoudpakketten kosten op dit moment nog geen 10€ per maand. En dat beantwoord eigenlijk al direct de vraag of het de investering waard is of niet. 

Want met de investering van een bedrag van tussen de 10€ en 20€ per maand ga je direct heel veel tijd besparen.

De mogelijkheden van een online boekhoudprogramma

Goede boekhoudsoftware geeft je namelijk de mogelijkheid om de boekhouding veel efficiëntere en sneller bij te werken. 

Het is lastig om aan te geven hoeveel tijd je gaat besparen, omdat dit grotendeels afhangt van de omvang van de boekhouding en de onderneming. Maar zelfs voor een kleine zzp'er gaat dit toch zeker een aantal uur per maand schelen.

De btw-aangifte doen in een handomdraai

Denk alleen maar eens aan de tijd je kwijt bent aan het versturen van de btw-aangifte indien je bijvoorbeeld de boekhouding in Excel bijhoudt. Dit is dan een pijnlijke en langdurige aangelegenheid, waarbij ook nog eens de kans op fouten vele malen groter is.

Maak je gebruik van een online boekhoudprogramma, dan is dit slechts een fluitje van een cent. Bepaalde proframma`s, waarvan e-boekhouden.nl een goed voorbeeeld is, hebben dit zelfs geheel geautomatiseerd. Door een druk op de knop kan je direct de btw-aangifte versturen. Je hoeft zelfs geen cijfers meer over te tikken op de website van de belastingdienst.

Het voordeel bij dagelijkse boekhoudactiviteiten

Alleen dit is eigenlijk de investering al meer dan waard. Maar ook bij de dagelijkse boekhoudactiviteiten bespaar je ontzettend veel tijd. 

Zo kun je snel en eenvoudig alle betalingen verwerken. Hiervoor kan je een bestand downloaden en dit eenvoudig inlezen in het boekhoudprogramma. Vervolgens zal het overgrote gedeelte van de betalingen automatisch worden verwerkt.

Het is dus niet voor niks dat er nog slechts weinig ondernemers zijn die de boekhouding in een spreadsheet bijhouden. 

Daarentegen verbazen wij ons erover dat er toch nog ondernemers zijn die dit wel doen. Als je jezelf niet de investering van die paar tientjes per maand kan veroorloven, dan is het maar de vraag of jouw onderneming dan wel levensvatbaar is.

Een boekhoudprogramma is een must voor belangrijke financiële informatie

Daar komt nog eens bij dat een goed boekhoudprogramma je ontzettend veel informatie verschaft die erg belangrijk is bij het ondernemer. 

Dan praat ik niet alleen over het opvolgen van de betalingen van de debiteuren, maar ook inzichtelijke informatie over waar jij je geld aan uitgeeft. 

En vervolgens kan je dan analyseren of dit wel de uitgaven zijn die zich terugbetalen in rendement. Dit is de zogenaamde ROI, wat staat voor Return On Investment.

Het principe van ROI zou je eigenlijk bij elke materiële uitgaven in je achterhoofd dienen te houden. Levert het geld wat je uitgeeft je uiteindelijk ook wat op? 

Dat is een belangrijk principe bij het ondernemen. Bekijk je dit niet regelmatig, dan heb je een grote kans dat je jouw financiële middelen niet op de juiste manier spendeert. En om dit goed te kunnen beoordelen is goede boekhoudsoftware gewoonweg onmisbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *