Geldvoorelkaar

geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar is een Nederlands crowdfunding platform. Je kunt als particulier investeren in verschillende projecten. 

Aanbod van investeringsmogelijkheden

Veel van de projecten zijn ingegeven voor de aankoop van onroerend goed. Ook kom je projecten tegen, waarbij er wordt gezocht naar extra werkkapitaal om een onderneming te laten groeien. 

Een derde type project wat je vaak terugziet is een financiering voor het starten of overname van een onderneming. Nieuw franchisenemers van OAMKB halen bijvoorbeeld bijna altijd kapitaal op via de geld voor elkaar.

Vergelijking met internationale platformen

In vergelijking met platformen zoals Mintos of Robocash, ligt het rendement met 4,34% lager bij geldvoorelkaar. Aan de andere kant heeft investeren in Nederland wel het grote voordeel, dat er sprake is van minder risico. Wanneer je in een ver land gaat investeren, dan heb je toch minder inzicht in wat er allemaal speelt.

Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven ook eenvoudiger toegang tot de kapitaalmarkt via leningen van banken of andere kredietverstrekkers. Zeker via het MKB krediet kan je als Nederlandse ondernemer tegen relatief gunstige voorwaarden lenen. Dit neemt de noodzaak weg, om een hoog rentepercentage te bieden. In dat geval kan je, als ondernemer zijnde, jezelf beter wenden tot een bank.

Zekerheden

Geld voor elkaar biedt verschillende zekerheden. Bij onroerend goed is er doorgaans sprake van een eerste recht op hypotheek. Daarnaast is er ook vaak sprake van een pandrecht op huurinkomsten en wil een eigenaar van een BV zich ook nog wel eens hoofdelijk aansprakelijk stellen voor een eventuele schuld.

Als je als deze zekerheden bij elkaar optelt, dan is het risico in mijn opinie vrij gering.

Geld voor elkaar garanties

De onroerend goed markt in Nederland is vrij stabiel. Een hypotheekrecht beschermt dan ook tegen een groot verlies. De waarde van onroerend goed zou wel iets kunnen dalen, maar zal altijd waarde houden.

Uitoefenen van rechten

Doordat je investeert in Nederland, is een rechtsgang wanneer dit onverhoopt noodzakelijk mocht blijken, ook iets wat daadwerkelijk plaats kan vinden. Heb je een investering lopen in bijvoorbeeld de Baltische staten of Turkije, dan is dit toch vele malen complexer. Daarnaast spelen in dit soort landen ook andere risico`s, zoals een valutarisico of politieke onzekerheden een rol.

Doordat de contracten goed zijn afgetimmerd, zal een rechtsgang ook bijna zeker resultaat opleveren. Zo zou het vrij eenvoudig dienen te zijn, om het hypotheekrecht uit te oefenen.

Mijn opinie

Het is een afweging die een ieder voor zichzelf dient te maken. Ga je voor de hoge rendementen in het buitenland, of neem je genoegen met een lager rendement, waarbij ook het risico aanzienlijk lager is. 

Een netto rendement van 4,34% is op dit moment toch een mooi rendement te noemen. Op de beurs is wellicht een hoger rendement mogelijk, maar dan zal je ook meer risico lopen.

Bij investeringen buiten Nederland ligt het risico aanzienlijk hoger. Geldvoorelkaar is in het bezit van een vergunning van de AFM en ook een ontheffing van de AFM. Dit geeft als investeerder toch een prettig gevoel. 

Verstandig investeren

Er wordt op de website op meerdere plekken vermeldt dat je niet meer dan 10% van jouw vermogen zou moeten investeren via het platform. Dit is een richtlijn die de AFM geeft voor dit type investeringen. 

In mijn opinie is dit een prima uitgangspunt. Door 10% van het beschikbare vermogen te investeren, zorg je voor een goede risicospreiding. Investeren via crowdfunding vertoont weinig correlatie met de meeste investeringen op de beurs. En dat is nu net iets wat je zou willen bereiken, met het toepassen van risicospreiding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *