Geld investeren

Geld investeren

Geld investeren vraagt om een goede afweging tussen risico en rendement. Neem je teveel risico, dan bestaat er de kans dat je jouw geld kwijtraakt. Neem je helemaal geen risico, dan zal er ook geen sprake van rendement. 

In dat geval dien je namelijk het geld op een spaarrekening te laten staan, waarbij je geen rente ontvangt. In sommige gevallen dien je dan zelfs rente te betalen.

Laat je goed informeren

Wanneer je jouw geld wilt investeren, dan is het van belang dat je jezelf goed laat adviseren. Je kan hiervoor bijvoorbeeld bij jouw bank terecht. Je kunt ook online op zoek gaan naar informatie, maar daarbij is voorzichtigheid geboden. Er staat namelijk net zoveel onzin als waarheid op het internet. Je dient dus erg kritisch te zijn wanneer je online op zoek gaat naar informatie.

Zorg ervoor dat je alleen betrouwbare websites raadpleegt. En val zeker niet voor de zogenaamde succesverhalen, waarbij iemand binnen een paar maanden ontzettend rijk is geworden. Als je daarvoor valt, dan weet je bijna zeker dat je jouw geld binnen een paar maanden kwijt bent.

Weet wat je te wachten staat

Beleggen voor beginners zal gaan met vallen en opstaan. Je zal te maken krijgen met successen en tegenvallers.

Des te langer de termijn dat je gaat beleggen, des te groter de kans op een mooi rendement. Geld beleggen zonder risico is een utopie. Daarom is het uitermate belangrijk dat je nooit een mogelijk risico uit het oog verliest. 

Dat ligt met name op de loer op het moment dat het goed gaat en dat je hoge rendementen realiseer. Hebzucht is nu eenmaal iets wat mensen kenmerkt. Behaal je 10% rendement, dan wil je 15%. En dat is eigenlijk iets, wat je nu net niet moet doen. Financiële markten zijn en blijven onvoorspelbaar. 

Geld investeren zonder risico

Geld beleggen in aandelen en obligaties

Beleggen op de beurs is nog steeds een interessante optie om geld te investeren. Zeker wanneer je kiest voor ETF`s, dan is dit ook redelijk eenvoudig. Daarnaast hoef je dan ook zelf niet constant de beurs in de gaten te houden. Geld goed spreiden over verschillende soorten ETF`s, zorgt er daarnaast ook voor dat je relatief weinig risico loopt. Een ETF volgt een index, waardoor het veel weg heeft van een beleggingsfonds. 

Let hier wel op het woord relatief, want is er bijvoorbeeld sprake van een recessie, dan kan je ook door het beleggen in ETF`s veel geld verliezen. Geld investeren voor beginners is door middel van het handelen in ETF`s in mijn opinie een goede keuze. Geld investeren zonder risico is het echter ook weer niet.

Actief beleggen

Indien je ervoor kiest om zelf actief op de beurs aan de slag te gaan, dan wordt het een iets ander verhaal. Je zult dan het nieuws goed dienen te volgen. Niet alleen over de onderneming waarvan je aandelen hebt gekocht, maar ook meer het algemene economische nieuws. Dit vraagt om een behoorlijke tijdsinvestering. Daarnaast dien je ook in het bezit te zijn van de nodige kennis. 

Op dit punt verbaas ik mijzelf nog steeds. Mensen gaan soms met best grote bedragen aan de slag op de beurs, maar ontberen gewoon kennis op dit gebied. Dit wil overigens niet zeggen, dat wanneer je wel over veel kennis op het gebied van beleggen bezit, dat je dan altijd de juiste keuzes maakt. De beurs is nu eenmaal niet te voorspellen. 

De kans dat een bedrijf failliet gaat is altijd aanwezig. De kans dat een ETF failliet gaat is daarentegen uitermate klein. Je loopt dus substantieel minder risico.

Op zoek naar hoge rendementen

Beleggen in producten waarbij er kans bestaat op een hoog rendement, brengt ook een groot risico met zich mee. Helaas zijn er altijd nog veel mensen die alleen letten op het hoge rendement en niet op het risico. Geld investeren in producten met een risico dien je alleen te doen met geld dat je echt kunt missen. 

Daarnaast is het ook verstandig om slechts een klein gedeelte van het spaargeld op die manier te investeren. Het AFM adviseert doorgaans om niet meer dan 10% van het beschikbare vermogen in risicovolle producten te investeren.

Cryptocurrencies

Wanneer je op zoek bent naar hoge rendementen, dan zijn cryptocurrencies wellicht een optie.

Persoonlijk ben ik echter nog steeds redelijk terughoudend met crypto. Het is mij allemaal toch net iets te onvoorspelbaar. Daarnaast spelen er de nodige ontwikkelingen, die grote invloed hebben op de crypto wereld. Hiermee bedoel ik met name de regulering van de markt. 

Dat er in de toekomst sprake zal zijn van meer regulering, daar ben ik van overtuigd. Daarvoor zijn crypto inmiddels te belangrijk voor.

Geld investeren voor beginners

Indien de Bitcoin bijvoorbeeld volledig in elkaar zou zakken, dan zal dit grote gevolgen hebben voor de economie. 

Nog meer dan bij het beleggen in aandelen op de beurs, geldt dat je bij crypto echt over gedegen kennis dient te beschikken. Een training op dit gebied is in mijn opinie dan ook onmisbaar. Goed beslagen ten ijs komen is de enige optie om succesvol te zijn.

Crowdfunding

Persoonlijk investeer ik wel via crowdfunding. Ook dit is echter geen vorm van geld investeren zonder risico. Wel schat ik persoonlijk de risico`s wel veel lager in, dan bij crypto. Van groot belang is om te investeren via een betrouwbaar platform.

Een betrouwbaar platform zorgt er niet alleen voor, dat zij er niet met jouw geld vandoor gaan, maar geeft ook meer zekerheid, met betrekking tot de projecten waarin je kunt investeren. Een betrouwbaar platform zal niet zondermeer elk project op hun platform ter investering aanbieden. 

Zij zullen eerst zelf gedegen vooronderzoek doen, alvorens het project er investering aan te bieden. Uiteindelijk is dit extreem belangrijk voor de toekomst van een p2p platform. Wanneer investeerders weinig vertrouwen hebben in een p2p platform, dan zal het platform snel van het toneel verdwijnen.

Jong beginnen met investeren

Persoonlijk ben ik van mening dat er op scholen veel te weinig aandacht wordt besteed aan persoonlijke financiën. Er zou veel meer onderricht dienen te worden gegeven, wat bijvoorbeeld het lenen van geld betekent. Dat je hierdoor rente dient te betalen en als je geld leent om iets te kopen, dat dan hetgeen je koopt uiteindelijk veel duurder zal uitvallen.

Maar ook aan het sparen en beleggen dient er veel meer aandacht te worden besteed. Zo zijn er maar weinig jongeren, die beseffen dat als je op je 18e begint met elke maand 50 euro te investeren en je behaalt hiermee en rendement van 5%, dat je dan op je 65e over een bedrag van meer dan 150.000€ zult beschikken. 

Ga je een bedrag van 100€ investeren en behaal je een rendement van 10%? Dan ben je voor jouw 65e miljonair. Dat is het grote voordeel van jong beginnen met geld investeren.

Profiteren van samengestelde interest

Het principe van samengestelde interest, zorgt ervoor dat vermogen steeds sneller zal gaan groeien. Stel je investeert 100€ per maand en je behaalt 10% rendement. Dan zal je op het moment dat je 500.000€ aan vermogen hebt opgebouwd, een rendement van 50.000€ ontvangen op jaarbasis. 

Dit is vele malen meer dan de 1.200€ die je jaarlijks dient te investeren. Om optimaal te profiteren van het rente op rente effect, dien je geld te investeren voor de lange termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *