Crowdfunding

Veel mensen denken bij crowdfunding aan een actie om iemand financieel te ondersteunen. Bijvoorbeeld na een brand, of zoals in Limburg afgelopen jaar na de overstromingen. Op die manier wordt er getracht via kleine donaties toch een substantieel bedrag bij elkaar te krijgen.

Interessante investeringskansen

Echter, crowdfunding biedt ook investeringskansen. In mijn opinie zelfs zeer interessante investeringskansen. Je kunt op deze manier rendementen van meer dan 10% behalen. Wel dien je dit met beleid te doen. Via crowdfunding investeren vraagt om het goed inschatten van de risico`s. Staar je hierbij niet blind op de rendementen. 

Liever iets minder rendement, met minder risico. In dat geval kun je namelijk nog steeds rendementen van 10% of meer behalen. Ga je voor de hoogste rendementen, waarbij zelfs een rendement van 20% mogelijk is, dan zullen de risico`s navenant zijn. Meer en meer mensen ontdekken de mogelijkheden om geld te verdienen met crowdfunding.

Hoe werkt crowdfunding?

We richten ons hier op de investeringsmogelijkheden en niet op de liefdadigheidsacties en goede doelen. Veel en verschillende bedrijven zijn op zoek naar een financiering. Bedrijven die er hierbij uitspringen zijn kredietverstrekkers en projectontwikkelaars.

Dit type bedrijven hebben doorgaans veel kapitaal nodig. Hierbij is het niet altijd eenvoudig om het kapitaal via een financiering via de bank te verkrijgen. Of de financiering is gewoonweg erg duur.

Banken en andere kredietverstrekkers werken doorgaans met hoge winstmarges. Daarnaast rekenen zij ook forse bedragen om hun kosten te dekken. Zeker een bank met een uitgebreid kantorennetwerk heeft een kostbare infrastructuur, waarvan de kosten worden doorberekend.

Geld verdienen met crowdfunding

Het geld wat wordt uitgeleend is afkomstig van de klanten van  een bank. Ook al ontvangen deze klanten geen rente, de rente die in rekening wordt gebracht is wel erg hoog te noemen.

Geen tussenkomst van een bank

Door banken en kredietverstrekkers buitenspel te zetten, ontstaat er opeens een grote marge die kan worden verdeeld tussen investeerders en kredietverstrekkers. Hierop zijn de verschillende crowdfunding platformen gebaseerd. Bedrijven die op zoek zijn naar een financiering, wenden zich rechtstreeks tot beleggers of investeerders, zonder dat er sprake is van de tussenkomst van een bank.  Op die manier kan je als particulier eigenlijk investeren zoals een investeringsfonds dat doet. Dit maakt het op deze manier investeren of beleggen van geld ook erg leuk en interessant. 

Kenmerken van het investeren via crowdfunding

Een kenmerk is dat je met kleine bedragen aan de slag kunt. Soms kan je al voor een bedrag van 10€ mee investeren. Om op die manier een miljoen euro bij elkaar te krijgen, heb je dan wel veel investeerders nodig.  Doordat platformen die zich op deze markt richten steeds populairder worden is dit doorgaans geen probleem.

Je dient jezelf er wel bewust van te zijn, dat er slechts beperkt sprake is van toezicht. Dit zorgt voor extra risico, wat het raadzaam maakt geld zoveel mogelijk  te spreiden over verschillende investeringen. Er is inmiddels een groot aanbod van crowdfunding projecten, dat dit vrij eenvoudig is. Daarbij hanteer ik persoonlijk ook de aanpak om te investeren via verschillende platformen, om  op die manier ook het platform risico te reduceren. Er zijn namelijk ook voorbeelden van platformen die enigszins dubieus zijn. 

De markt voor crowdfunding

Crowdfunding in Nederland is op dit moment nog redelijk beperkt.

Als je kijkt naar een groot internationaal platform zoals Mintos, dan gaan daar inmiddels miljarden euro`s in om. In Nederland is Collin Crowdfund, met een totaal geïnvesteerd bedrag van bijna 370 miljoen euro en een aantal leningen dat is verstrekt van ongeveer 1500,  een van de bekendste namen. 

Maar ook Lender en Spender is aan een sterke opmars bezit. De totale markt bedraagt op dit moment ongeveer 625 miljoen euro, bijeengebracht door een grote groep investeerders.

Hoe werkt crowdfunding

Vaste en variabele rendementen

Je hebt de mogelijkheid om geld uit te lenen, waarbij je een vooraf vastgelegde rente ontvangt. Je kan echter ook investeren waarbij het rendement afhankelijk is van het behaalde resultaat. Reinvest24 biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om te investeren in onroerend goed projecten, waarbij je meedeelt in de huuropbrengst van een project. In dergelijke projecten kan je al vanaf 100€ per project investeren. 

Op die manier kan je investeren in onroerend goed, zonder dat je over veel geld hoeft te beschikken. Door bijvoorbeeld 100€ per maand op te bouwen, kan je op termijn  zorgen voor een extra passief inkomen.

Er zijn ook creatieve projecten waarin je kunt investeren. Deze projecten kenmerken zich door een hoog risico, maar ook de mogelijkheid tot zeer hoge rendementen. Persoonlijk investeer ik niet in deze vorm van crowdfunding. Dergelijke projecten zijn mij te risicovol.