Boekhouding

boekhouding

In financieel moeilijke tijden is het op orde hebben van de boekhouding extra belangrijk. Alleen op die manier kan je crisistijden goed doorstaan. Heb je dat niet voor elkaar, dan vaar je als het ware blind. En dat is iets wat je echt niet wilt.

Boekhouden is essentieel voor ondernemers

Boekhouden wordt door ondernemers nogal eens ervaren als een vervelende bijkomstigheid. Zij houden zich liever bezig met het ondernemen zelf. Of het binnenhalen van een nieuwe klant om op die manier extra omzet te genereren.

Op zich is er weinig mis met die instelling. Maar helaas hoort het boekhouden er nu eenmaal bij. En doe je dat niet, dan kom je vroeger of later vanzelf in de geldproblemen.

Boekhouden bestaat vooral uit routinematige activiteiten

Wat veel ondernemers zich niet realiseren is dat boekhouden eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Ik durf wel te stellen dat 80%,  of zelfs meer, van de boekhoudkundige activiteiten bestaat uit simpele en routinematige transacties. 

Als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan kan je dit prima zelf doen. En daarnaast hoeft je dit dan ook helemaal niet zoveel tijd te kosten.

Een boekhoudprogramma helpt je tijd te besparen

Door het gebruik degelijke en het liefst online boekhoudsoftware, zal je snel merken dat veel zaken grotendeels geautomatiseerd zijn. 

Zo kan je bankgegevens van de bankrekening eenvoudig importeren vanuit de banksoftware. Vervolgens gaat de boekhoudsoftware voor jou op zoek naar de bijbehorende facturen. En indien deze gematcht kunnen worden, dan verwerkt het boekhoudprogramma deze betaling automatisch.

Verwerk de inkoop- en verkoopfacturen op regelmatige basis

Hiervoor is het dan wel noodzakelijk dat je de boekhouding op orde hebt. En hiermee bedoel ik dat je regelmatig zowel de inkoop- als ook de verkoopfacturen verwerkt. 

Het verwerken van verkoopfacturen kan je overigens ook grotendeels automatiseren. Zo kan je met e-boekhouden.nl een verbinging opzetten, zodat de facturen vanuit de webshop automatische in het boekhoudprogramma worden verwerkt.

Ook voor het verwerken van de inkoopfacturen kan je bepaalde zaken automatiseren. Voor leveranciers die jou regelmatig facturen sturen kan je bijvoorbeeld sjablonen aanmaken. Op die manier worden deze facturen ook automatisch verwerkt.

Een goede opzet van de boekhouding is essentieel

Hiervoor dien je dan wel eenmalig het een en ander in te stellen zodat dit juist verwerkt wordt. Dit is ook niet al te complex. 

Het kan echter wel verstandig zijn om hiervoor een boekhouder in te huren indien je over weinig boekhoudkundige kennis beschikt. Maar dit is echter iets eenmaligs, waar je later van zal profiteren tijden het bijwerken van de boekhouding.

Bovenstaande geeft wel aan dat het opzetten van een boekhouding enorm belangrijk is. Doe je dit goed, dan zal je daar later veel profijt van hebben. En dan niet alleen op het gebied van tijdsbesparing, het zal je dan ook veel meer waardevolle informatie en inzichten opleveren. En dit zal je vervolgens weer ondersteunen bij het ondernemen en het nemen van de juiste beslissingen.

Schuif je de boekhouding echter terzijde en werk je deze slechts een aantal keer per jaar bij, dan wordt het een gigantische klus. En dat is in onze ogen nu net hetgeen je dient te voorkomen. 

Besteed gewoon elke week een paar uur aan het boekhouden. Zo blijft de boekhouding overzichtelijk en wordt het geen helse klus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *