Bankrekening openen

Wil je een nieuwe bankrekening openen? Lees dan vooral verder op deze pagina. Wij geven een aantal waardevolle tips waar je jouw voordeel mee kan doen. Niet alleen om geld te besparen maar ook om geldzaken goed te regelen.

Waar op te letten bij het openen van een bankrekening?

Het valt ons nog steeds op dat veel mensen zonder te vergelijken een bankrekening openen.

Wanneer iemand een contract bij een energieleverancier wil afsluiten wordt er doorgaans behoorlijk wat tijd uitgetrokken om te vergelijken. 

Hetzelfde geldt voor een internet aanbieder. Maar bij het openen van een bankrekening is dit veel minder het geval. En in onze opinie is dit ten onrechte.

Bankrekening openen waar op te letten

Waarom niet goed vergelijken voordat je een rekening opent?

Veel jongeren kiezen voor de bank waar ook hun ouders de bankzaken hebben ondergebracht. Dit stamt waarschijnlijk nog van de tijd dat er niet zoveel keuze was. En naast dat er niet zoveel keuze bestond, was er ook weinig verschil.

Deze tijden zijn echter voorgoed verleden tijd. Er is inmiddel veel meer keuze en de verschillen tussen de verschillende bankrekening worden ook steeds groter.

De opkomst van online banken

De opkomst van online banken is inmiddels niet meer te stoppen. Banken zoals Bunq, Revolut, N26 en KNAB zijn erg populair. 

Daarnaast stappen ook steeds meer mensen over naar deze banken. Persoonlijk vinden wij dat ook goed te begrijpen. Je kan namelijk op die manier veel geld besparen ten opzichte van een bankrekening bij bijvoorbeeld een ABN AMRO.

Lagere maandelijkse kosten en veel voordelen

Niet alleen zijn de maandelijkse kosten veel lager en in het geval van Revolut en N26 zijn er zelfs helemaal geen maandelijkse kosten, geld overmaken is ook veel goedkoper. 

Dan dienen we er wel bij te zeggen dat we het dan hebben over geld overmaken naar banken buiten de SEPA zone. Of naar een bankrekening in een andere valuta dan de EURO.

Dit is bij banken zoals ABN AMRO, Rabobank en de ING nog steeds ontzettend duur.

Bankrekening met lage kosten

Zowel Bunq, Revolut en N26 hebben hier een oplossing voor gevonden. Bij deze banken betaal je slechts een minimaal bedrag aan transactiekosten. En daarnaast krijg je ook nog eens een veel betere wisselkoers. Dat is dus eigenlijk gewoon dubbel profiteren.

Gebruik maken van een gratis overstapservice

Indien je wil overstappen naar een online bank en je wilt gebruik maken van een gratis overstapservice dan ben je wel beperkt tot de echte Nederlandse banken. Dit zijn KNAB en Bunq. Zie bieden een gratis overstapservice aan waardoor overstappen erg eenvoudig wordt. 

Wat zijn de populaire banken op dit moment?

Laten we eens verder kijken naar de nieuwe namen op het gebied van mobiel bankieren. 

N26 - De duitse online bank

De N26 is een van origine Duitse bank. Doordat deze bank in het bezit is van de juiste Europese bankvergunningen wordt hierdoor het saldo onder het depositogarantiestelsel afgedekt door de Duitse overheid. Dat is uiteraard wel zo prettig.

Voor exact 0 euro per maand kan  je al een bankrekening openen bij N26. Hierbij ontvang je ook nog eens de N26 debit mastercard. 

Daarnaast krijg je ook gewoon een IBAN nummer dus je kan er geld op ontvangen en ook gewoon mee betalen. 

Speciaal voor Nederlanders bestaat er ook de mogelijkheid om een maestro kaart aan te vragen, waarmee je overal met de pin kan betalen. Indien je wilt betalen met de mobiele telefoon, dan is dat ook geen probleem. Zowel Apple Pay als ook Google pay worden ondersteund.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan kan je snel en eenvoudig een geheel gratis een bankrekening bij N26 openen.

Bunq - Een Nederlandse innovatie bank

Zoals hierboven al vermeld, is Bunq een Nederlandse bank. Een rekening kost hier 9,99€ per maand. Voor dit bedrag krijg je toegang de in onze opinie meest geavanceerde bank. De app zit boordevol handige functies die je helpen bij het beheren van  jouw geld.

Bunq noemt zichzelf de Bank of the Free. Hiermee bedoelen ze dat bankieren goedkoper en eenvoudig wordt gemaakt. In onze opinie is hier geen woord aan gelogen.

Daarnaast is het bij Bunq, in tegenstelling tot Revolut en N26, ook mogelijk om een gezamenlijke rekening te openen. Dit kan je allemaal supersnel en eenvoudig vanuit de app regelen.

En hier dienen we ook niet te vergeten om te vermelden dat je op een betaalrekening bij Bunq nog gewoon rente ontvangt!

Revolut - gratis bankieren bij een Engelse bank

Revolut is een Engelse bank. Het is dus even afwachten wat hiermee gaat gebeuren na de Brexit. Voor het depositogarantiestelsel is een bankvergunning van de Europese Unie een vereiste. Hier dienen zij dus een oplossing voor te vinden.

Persoonlijk zijn wij van mening dat dit wel goed komt. Het is namelijk dermate belangrijk voor de toekomstige groei van Revolut dat zij eigenlijk geen keuze hebben.

Net zoal bij de N26 het geval is, kan je ook bij Revolut een geheel gratis bankrekening openen. 

Naast de gratis optie zijn er ook betaalde bankrekening. Deze bevatten allerlei voordelen, voornamelijk op het gebied van verzekeringen. Je kan zelfs een bankrekening openen met een verzekering voor de mobiele telefoon inbegrepen.

KNAB - Niet alleen voor ondernemers

De naam KNAB kennen de meeste mensen inmiddels wel. Vooral bij ZZP'ers is deze bank erg populair. Dit  omdat zij de goedkoopste bank zijn in het zakelijke segment. 

Maar daarnaast is het ook gewoon een prima optie voor consument. Voor slechts een paar euro per maand kan je hier al een bankrekening openen. 

Wat hen onderscheid is dat je bij een bankrekening bij KNAB ook gratis een creditcard kan aanvragen. Bij andere banken die je hiervoor bijna altijd te betalen. Dat is dus een leuk voordeel dat je ontvangt.

Snelle ontwikkelingen op het gebied van bankieren

De ontwikkelingen op het gebied van online bankrekeningen gaat erg hard. Er komen best wel veel nieuwe banken bij. 

Deze ontwikkeling is gestart door de invoering van IBAN en SEPA. Dit heeft de deur geopend voor nieuwe startups om zich te richten op online bankieren. 

Door de de komst van IBAN is het betalingsverkeer geheel geautomatiseerd en niet zo kostbaar meer zoals dit in het verleden het geval was.

Bestaande traditionele banken hebben in onze ogen een behoorlijke uitdaging om de nieuwe ontwikkelingen bij te houden. En daarbij hebben we onze twijfels of sommige banken daartoe wel staat zij. Of dit ook zo is, zal de toekomst leren.